Hoppa till innehåll
Typer av verktygsnycklar och hur man använder dem Huvudtyper av skruvnycklar: U-nycklar, ringnycklar, kombinationsnycklar, spärrnycklar, hylsnycklar, Insexnycklar, öppna ringnycklar, skiftnycklar, slagnycklar.

Typer av verktygsnycklar och användningsregler

Skruvnycklar är ett samlingsbegrepp för de många olika fasta verktygsnycklar som man hittar på marknaden.

  Typer av verktygsnycklar och hur man använder dem

  Huvudtyper av skruvnycklar: U-nycklar, ringnycklar, kombinationsnycklar, spärrnycklar, hylsnycklar, Insexnycklar, öppna ringnycklar, skiftnycklar, slagnycklar. 

  U-nycklar

  U-nyckel - en nyckel med U-format grepp eller en öppen ringnyckel där ringen är delvis öppen.

  U-nyckel - en nyckel med U-format grepp eller en öppen ringnyckel där ringen är delvis öppen. En gång i tiden var de den mest populära typen av nycklar, främst på grund av bristen på ett alternativ. Med tillkomsten av kombinationsnycklar började de förlora sin popularitet. De är en skruvnyckel med två öppna käftar vanligtvis av olika storlekar, detta gör att man kan ha ett mindre antal verktyg i sin arsenal med samma överlappning av fästelementstorlekar.

  Ringnycklar

  Ringnycklar ger bättre kontakt med fästet, vilket minskar risken för glidning och skador.

  En ringnyckel har ringhuvuden i båda ändar som helt omger muttern eller bulten. Ringnycklar ger bättre kontakt med fästet, vilket minskar risken för glidning och skador. Den tolvsidiga ringprofilen med böjning gör att nyckeln kan användas på svåråtkomliga ställen, och sådana nycklar är vanligtvis längre.

   

   

  Det finns varianter av ringnycklar, som t.ex ringnycklar C-form (starmotornycklar), ringnycklar S-form, böjda ringnycklar mm.

  Kombinationsnycklar

  Blocknycklar är de vanligaste skruvnycklarna i garaget. En kombinationsnyckel kombinerar en U-nyckel och en ringnyckel i ett verktyg

  Även kallade blocknycklar, är de vanligaste skruvnycklarna i garaget. En kombinationsnyckel kombinerar en U-nyckel och en ringnyckel i ett verktyg. På ena sidan finns en öppen mun, på den andra finns en tolvsidig ringprofil med en böjning i förhållande till nyckelhandtaget. Båda nyckelprofilerna är av samma storlek. På grund av den stora slagvinkeln är deras användning på svåråtkomliga ställen svår.

  Spärrnycklar

  Spärrnycklar Finns i både kombinations- och ringtyp nycklar. I grund och botten är spärrmekanismen inbyggd i "ring"-delen av nyckeln.

  Finns i både kombinations- och ringtyp nycklar. I grund och botten är spärrmekanismen inbyggd i "ring"-delen av nyckeln. Men det finns också nycklar med spärr i U-delen.

  Hylsnycklar

  Hylsnycklar kan vara av olika typer. Deras form är annorlunda på många sätt från de vanliga block- och ringnycklar. De skiljer sig från varandra både i sin form och i profilen på änddelen (arbetsdelen).

  De vanligaste hylsnycklar är "pinglor" med två ändhuvuden på gångjärn och i olika storlekar.

  De vanligaste är "pinglor" med två ändhuvuden på gångjärn och i olika storlekar. Den är i huvudsak ett handtag med ett hylsa fäst på det. Änddelens profil är vanligtvis tolvsidig.

   

   

  Hylsnycklar gör att du kan arbeta med muttrar och bultar i trånga utrymmen och ger höghastighetsarbete.

   

   

  Det finns också hylsnycklar som använder avtagbara hylsor som passar på handtaget. Hylsnycklar gör att du kan arbeta med muttrar och bultar i trånga utrymmen och ger höghastighetsarbete. För att använda en hylsnyckel, välj lämplig hylsa, installera den på handtaget och skjut in den på fästet. Vrid sedan på handtaget.  T-formade och L-formade hylsnycklar är inte så populära. En T-nyckel är en hylsnyckel med en förlängning som har ett icke utbytbart hylshuvud. Denna design är sämre i mångsidighet jämfört med konventionella hylsnycklar som har möjlighet att kombinera storlekarna på alla tre delar. Det är därför måste sådana hylsnycklar finnas tillgängliga i alla storlekar - inte särskilt bekvämt och dyrt när en sådan design kan monteras från en enkel uppsättning vanliga hylsnycklar. Men för vissa specifika ändamål, när du behöver en nyckel av samma storlek, kommer ett sådant köp att vara lönsamt.

  L-formade nycklar skiljer sig praktiskt taget inte från T-formade nycklar förutom deras form. De används ofta som en fälgkors.

  L-formade nycklar skiljer sig praktiskt taget inte från T-formade nycklar förutom deras form. De används ofta som en fälgkors.

   

   

   

   

   

  Insexnycklar

  Eller sexkantnycklar. Om du har köpt möbler har du förmodligen ägt en samling av dessa nycklar. Det här är de små "hockeyklubbor" du använde för att bygga din bokhylla. Grunden för en insexnyckel är en stång gjord av hållbar metall, en speciell typ av stål, eftersom krafterna som appliceras i arbetet når betydande värden. Därför måste verktyget vara hållbart och motståndskraftigt mot deformation, designat för att användas under lång tid. För närvarande använda fästelement varierar avsevärt i storlek, från 0,7 mm. upp till 46 mm. Följaktligen produceras hexagoner för samma storlekar.

  Typer av sexkantnycklar.

  Insexnycklen är böjd till en L-form, med sidorna ungefär 1 på 6 av stavens längd, även om långa hex-stavar kan hittas på marknaden.

  Imbus insexnycklar.

  Strukturellt är de väldigt enkla. Insexnycklen är böjd till en L-form, med sidorna ungefär 1 på 6 av stavens längd, även om långa hex-stavar kan hittas på marknaden.

  Långsidan av skiftnyckeln används när det är nödvändigt att applicera betydande kraft när man klämmer eller lossar skruven.

   

  T-formade insexnycklar. Tvärstången iT-formade insexnycklar. Tvärstången i änden är designad för bekvämlighet och betydande kraft vid arbete med skruvar. änden är designad för bekvämlighet och betydande kraft vid arbete med skruvar.

   

   

   

   

   

   

   

  Universella insexnycklar. Löstagbara insexnycklar av olika storlekar är installerade på en axel. Används sällan, främst under stationära förhållanden i utrustade verkstäder och industrier.

  Universella insexnycklar. Löstagbara insexnycklar av olika storlekar är installerade på en axel. Används sällan, främst under stationära förhållanden i utrustade verkstäder och industrier.

  Alla sexkantnycklar har den attraktiva fördelen av extremt högt vridmoment och ökad effekt. Jämfört med klassiska skruvnycklar når den värden på mer än 10 gånger. Det viktigaste är att noggrant välja önskad storlek, annars kan man skada de inre kanterna på skruven eller själva nyckeln.

  Öppna ringnycklar

   

  Öppna ringnycklar. Käften på sådana nycklar är sexkantig med maximalt grepp av muttern och med en slits för möjligheten att sätta en sådan ringtnyckel på röret

  Om du skadar kanterna på en mutter, till exempel på ett hydraulrör eller en bilslang, är det ofta inte tillräckligt att bara byta ut muttern. Hela röret/slangen måste bytas ut eller repareras. För att undvika sådana problem uppfanns öppna ringnycklar. Käften på sådana nycklar är sexkantig med maximalt grepp av muttern och med en slits för möjligheten att sätta en sådan ringtnyckel på röret.

   

  För enkel användning på svåråtkomliga ställen har nyckelns arbetsdel en liten vinkel i förhållande till handtaget eller har ett gångjärn.

  Öppna ringnycklar med spärrmekanism.

   

   

  Det finns en tolvsidig profil av nyckelns arbetsdel; det är lättare för dem att arbeta på trånga ställen, men "greppet" av kanterna på fästelementet är mindre. Finns också öppna ringnycklar med spärrmekanism.

  Haknycklar

  Haknycklar Forsage

  Nycklar med hake används för att öppna och stänga Storz-kopplingar eller låsmuttrar med ingrepp. En haknyckel är verktyg för att dra åt eller lossa gängade föremål. Det finns tre olika typer av haknycklar, två av dem är formade i en båge och har antingen en hake eller rund metallklack längst ut på bågen och den tredje är u-formad och har två runda metallklackar på vardera ända. 

   

  Skiftnycklar

  En skiftnyckel är en ställbar blocknyckel som har en justerbar

  En skiftnyckel är en ställbar blocknyckel som har en justerbar käft, kan användas för olika storlekar av fästelement.

  käft, kan användas för olika storlekar av fästelement. Innan användning justera bredden på käftarna så att de passar tätt runt fästelementen och dra åt eller lossa muttrarna med kantigt huvud.

  De har markeringar som gör att du kan "justera" skiftnyckeln till storleken på fästelementet eller använda den som ett mätverktyg. Det finns skiftnycklar med en spärrmekanism, som gör att du kan utföra arbete utan att ta bort skiftnyckeln från fästet. En sådan skiftnyckel kan ersätta en uppsättning skiftnycklar, men på grund av dess stora dimensioner är det svårt att arbeta på svåråtkomliga ställen.

  Slagnycklar

  Slagnycklar tillverkade av verktygskolstål av en speciallegering med speciella egenskaper.

  Tillverkad av verktygskolstål av en speciallegering med speciella egenskaper. Nycklarna är designade för att fungera under svåra förhållanden under tung belastning. Tillverkningstekniken innefattar varmsmidemetoden följt av värmebehandling, vilket ger nycklarna speciell styrka och hög tillförlitlighet. De används för reparation och underhåll av stor utrustning och strukturer, såväl som inom industri, jordbruk, tillverkning, konstruktion och på bilverkstäder.

  Allmänna regler för användning av verktygsnycklar

  Vid användning av skruvnycklar är det nödvändigt att följa ett antal regler för att undvika skador på verktyget och säkerställa säker drift. Här är de viktigaste rekommendationerna:

  • välj en nyckel som är den perfekta storleken för fästet. En nyckel som är för liten eller för stor kan göra att den slits ut eller går sönder.
  • använd inte skiftnycklar för att förstöra fästelement. Det finns specialverktyg för detta, som skruvmejslar eller hammare.
  • använd inte förlängare för att öka nyckelns spak, eftersom det kan leda till att den går sönder.
  • kontrollera nycklarnas skick före användning. Slitna eller skadade verktyg kan vara farliga att använda.
  • det är alltid bra att ha arbetshandskar när man jobbar med en skruvnyckel.
  I det här inlägget försökte jag ge en allmän uppfattning om verktygsnycklar baserat på mina 4 års erfarenhet av att sälja verktyg. Kanske saknar inlägget många viktiga aspekter och jag fortsätter att komplettera och förbättra det. Men samtidigt hoppas jag att det kommer att vara användbart för dem som är intresserade av ämnet nycklar och verktyg. Tack att du läste.
  Föregående artikel Vanliga sandblästringsskador och hur de uppstår

  Lämna en kommentar

  Kommentarer måste godkännas innan de visas

  * Obligatoriska fält