Hoppa till innehåll
Typer av verktygsnycklar - Forsage Sweden

Typer av verktygsnycklar

Arbetsnycklar är oumbärliga i alla verktygslådor, från amatörmekanikerns garage till proffsens verkstad. I detta inlägg går vi igenom de olika typerna av nycklar, deras användningsområden och varför de är viktiga.

Olika Typer av Verktygsnycklar

U-nycklar

U-nyckel - en nyckel med U-format grepp eller en öppen ringnyckel där ringen är delvis öppen.

U-nycklar har ett U-format grepp eller en delvis öppen ring. De var tidigare mycket populära, men har nu delvis ersatts av kombinationsnycklar på grund av deras mångsidighet. U-nycklar har två öppna käftar i olika storlekar, vilket minskar behovet av många verktyg.

Ringnycklar

Ringnycklar ger bättre kontakt med fästet, vilket minskar risken för glidning och skador.

Ringnycklar har ringhuvuden i båda ändar som helt omger muttern eller bulten. Detta ger bättre kontakt med fästet och minskar risken för glidning och skador. De har vanligtvis en tolvsidig ringprofil och är längre för att nå svåråtkomliga ställen.

Det finns varianter av ringnycklar, som t.ex ringnycklar C-form (starmotornycklar), ringnycklar S-form, böjda ringnycklar mm.

Blocknycklar

Blocknycklar, även kallade kombinationsnycklar, kombinerar en U-nyckel och en ringnyckel i ett verktyg. Detta ger flexibilitet och användarvänlighet med samma storlek på båda ändar.

Blocknycklar är de vanligaste skruvnycklarna i garaget. En kombinationsnyckel kombinerar en U-nyckel och en ringnyckel i ett verktyg

 

Spärrnycklar

Spärrnycklar Finns i både kombinations- och ringtyp nycklar. I grund och botten är spärrmekanismen inbyggd i "ring"-delen av nyckeln.

Spärrnycklar har en inbyggd spärrmekanism i ringdelen och finns både som kombinations- och ringnycklar. Detta gör att du kan arbeta snabbt utan att behöva ta bort nyckeln från fästet.

 

Hylsnycklar

Hylsnycklar finns i många varianter och används för att arbeta i trånga utrymmen. De kan ha fasta eller avtagbara hylsor och kommer i T- och L-former, vilket ger flexibilitet för olika uppgifter.
De vanligaste hylsnycklar är "pinglor" med två ändhuvuden på gångjärn och i olika storlekar.

De vanligaste är "pinglor" med två ändhuvuden på gångjärn och i olika storlekar. Den är i huvudsak ett handtag med ett hylsa fäst på det. Änddelens profil är vanligtvis tolvsidig.

 

 

Hylsnycklar gör att du kan arbeta med muttrar och bultar i trånga utrymmen och ger höghastighetsarbete.

 

 

Det finns också modeller som använder avtagbara hylsor som passar på handtaget.

 

 

 

T-nyckel har ett icke utbytbart hylshuvud. Denna design är sämre i mångsidighet jämfört med konventionella hylsnycklar som har möjlighet att kombinera storlekarna på alla tre delar. Det är därför måste sådana hylsnycklar finnas tillgängliga i alla storlekar - inte särskilt bekvämt och dyrt när en sådan design kan monteras från en enkel uppsättning vanliga hylsnycklar. Men för vissa specifika ändamål, när du behöver en nyckel av samma storlek, kommer ett sådant köp att vara lönsamt.

L-formade nycklar skiljer sig praktiskt taget inte från T-formade nycklar förutom deras form. De används ofta som en fälgkors.

 

L-formade nycklar skiljer sig praktiskt taget inte från T-formade nycklar förutom deras form. De används ofta som en fälgkors.

 

 

 

 

Insexnycklar

Insexnycklar, eller sexkantnycklar, används ofta för montering av möbler. De finns i olika storlekar och former som L- och T-formade för olika användningsområden och ger högt vridmoment.Insexnycklen är böjd till en L-form, med sidorna ungefär 1 på 6 av stavens längd, även om långa hex-stavar kan hittas på marknaden.

Imbus insexnycklar.

Strukturellt är de väldigt enkla. Insexnycklen är böjd till en L-form, med sidorna ungefär 1 på 6 av stavens längd, även om långa hex-stavar kan hittas på marknaden.

Långsidan av skiftnyckeln används när det är nödvändigt att applicera betydande kraft när man klämmer eller lossar skruven.

 

T-formade insexnycklar.

Tvärstången iT-formade insexnycklar. Tvärstången i änden är designad för bekvämlighet och betydande kraft vid arbete med skruvar. änden är designad för bekvämlighet och betydande kraft vid arbete med skruvar.

 

 

 

 

 

 

 

Universella insexnycklar. Löstagbara insexnycklar av olika storlekar är installerade på en axel. Används sällan, främst under stationära förhållanden i utrustade verkstäder och industrier.

Universella insexnycklar.

Löstagbara insexnycklar av olika storlekar är installerade på en axel. Används sällan, främst under stationära förhållanden i utrustade verkstäder och industrier.

Alla sexkantnycklar har den attraktiva fördelen av extremt högt vridmoment och ökad effekt. Jämfört med klassiska skruvnycklar når den värden på mer än 10 gånger. Det viktigaste är att noggrant välja önskad storlek, annars kan man skada de inre kanterna på skruven eller själva nyckeln.

Öppna ringnycklar

Öppna ringnycklar. Käften på sådana nycklar är sexkantig med maximalt grepp av muttern och med en slits för möjligheten att sätta en sådan ringtnyckel på röret

Öppna ringnycklar är designade för att arbeta med muttrar på rör utan att skada dem. De har en slits som gör det möjligt att sätta nyckeln över röret och har en sexkantig käft för maximalt grepp. För enkel användning på svåråtkomliga ställen har nyckelns arbetsdel en liten vinkel i förhållande till handtaget eller har ett gångjärn.

Öppna ringnycklar med spärrmekanism.

 

 

Det finns en tolvsidig profil av nyckelns arbetsdel; det är lättare för dem att arbeta på trånga ställen, men "greppet" av kanterna på fästelementet är mindre. Finns också öppna ringnycklar med spärrmekanism.

Haknycklar

Haknycklar Forsage

 

Haknycklar används för att dra åt eller lossa gängade föremål och finns i olika former för specifika uppgifter, som att öppna och stänga Storz-kopplingar.

 

 

 

Skiftnycklar

Skiftnycklar är justerbara blocknycklar som kan användas för olika storlekar av fästelement. De har markeringar för att justera bredden på käftarna och kan även ha en spärrmekanism för snabbare arbete

Slagnycklar

Slagnycklar är tillverkade av verktygskolstål och designade för att klara tunga belastningar. De används ofta inom industri och konstruktion för reparation och underhåll av stor utrustning.
Slagblocknyckel 24-120 mm. - Forsage Sweden

Användning av verktygsnycklar

För att säkerställa säker användning av skruvnycklar, följ dessa rekommendationer:
- Välj en nyckel som passar fästet perfekt.
- Använd inte skiftnycklar för att förstöra fästelement.
- Använd inte förlängare för att öka nyckelns spak.
- Kontrollera nycklarnas skick före användning.
- Använd arbetshandskar när du jobbar med skruvnycklar.

Sammanfattningsvis erbjuder olika typer av verktygsnycklar unika fördelar för specifika användningsområden. Från U-nycklar och ringnycklar till insexnycklar och skiftnycklar, varje verktyg har sin plats i verktygslådan och kan göra ditt arbete både enklare och mer effektivt. Genom att förstå de olika typerna och deras användning kan du välja rätt verktyg för jobbet och säkerställa ett säkert och framgångsrikt resultat.

Har du några frågor om de olika typerna av verktygsnycklar eller vill dela dina egna erfarenheter? Lämna en kommentar nedan! Vi uppskattar din feedback och ser fram emot att höra från dig.

Föregående artikel Sandblästringsskador

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält