Hoppa till innehåll
Välj rätt personal skyddsutrustning för sandblästring

Vanliga sandblästringsskador och hur de uppstår

Sandblästringsskador kan förebyggas med lämpliga försiktighetsåtgärder.

Marin-, industri- och handelsarbetare är mestadels bekanta med bruket av sandblästring och sandblästringsskador. Slipblästring kallas fortfarande ofta för sandblästring på grund av användningen av kiseldioxid (sand) som ett populärt slipmedel. Idag finns det många andra former av slipmedel som används. Slipmedel sträcker sig från kiseldioxid, krossat kol och till och med valnötsskal för känsliga områden.

Sandblästring används för att ta bort färg och andra material från ett underlag för att rengöra det innan det ska målas om. Denna aktivitet är mycket effektiv men kan vara ganska farlig om inte lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas.

Vanliga sandblästringsskador och hur de uppstår

Sandblästringsskador kan inträffa på arbetsplatsen när utrustningen inte underhålls eller används korrekt. Kontrollera alltid slangarna för att säkerställa att de är sammankopplade och inte kommer att lossna under blästring. Sandblästringsskador kan också bero på att felaktig personlig skyddsutrustning inte tillhandahålls eller bärs.

Silikos

Sandblästringsskador kan bero på många olika faror. Sandblästring skapar damm. Att andas in damm från kiseldioxid kan leda till en dödlig sjukdom som kallas silikos. Sandblästringsdamm kan också innehålla kemikalier som fanns på underlaget. Det är absolut nödvändigt att sandbläsare bär sina blästerhuvar, långa ärmar och handskar hela tiden för att förhindra sandblästringsskador.

Hörselnedsättning

Sandblästringsskador är inte alltid en direkt följd av dammet. Sandblästring är en extremt högljudd aktivitet. Hörselnedsättning är en reell möjlighet för blasters och många lider redan av det. Även om blasters bär huvor är det fortfarande viktigt att ha öronproppar. Detta är ännu viktigare när man spränger inuti slutna utrymmen som tankar där mycket sprängning sker.

Extremitetsskador

Den slipande strömmen är extremt farlig och sprängare bör se till att inte sträcka ut sina lemmar i strömmen. Sandblästringsskador till följd av att man blir skjuten på nära håll till sprängmunstycket kan vara förödande och oerhört smärtsamt. Dessa sandblästringsskador kan resultera i förlust av användning av de drabbade extremiteterna. Korrigerande operationer kan också vara nödvändiga.

Felaktig användning av "Dead-man"-brytare

Det vanligaste sättet att sandblästringsskador kan uppstå är genom felaktig användning av "dödmans"-brytaren. "Dödmansbrytaren" är enheten som stänger av sandblästringsutrustningen om strömbrytaren inte hålls nedtryckt av sprängaren. Så om en sprängare tappar slangen, bör "dödman"-omkopplaren stänga av sandflödet genom munstycket.

Ibland kilar blaster en bit skum eller något annat under strömbrytaren så att de inte behöver hålla nere hela tiden. Detta är ett bra sätt att öka sannolikheten för sandblästringsskador. Genom att rigga "dödmansbrytaren" säkerställer sprängaren att om han tappar slangen, kommer sandblästringsutrustningen inte att stängas av som den var designad för att göra.

En lös sandblästringsslang kommer att piska runt och spraya alla i det allmänna området. Att rigga "dead-man"-brytaren äventyrar inte bara sprängaren, det äventyrar alla i närheten.

Sandblästringsskador orsakade av oaktsamhet

Följande dessa tips är en början för att säkerställa sandblästringssäkerhet. Det är sjöfartsarbetsgivarnas uppgift att se till att arbetarna har rätt utbildning och säkerhetsutrustning, att utrustningen underhålls korrekt och att säkerhetsprotokollen följs. När en arbetare skadas till följd av försumlighet av en sjöfartsarbetsgivare, fartygsägare eller medarbetare, är det viktigt att de söker hjälp för att skydda sina lagliga rättigheter.

Använd rätt skyddsutrustning för blästring, lev länge och blomstra!

Detta material utgår från en artikel skriven av Team Blastheroes på https://www.silencer.no/ Länk till originaltext

 

Nästa artikel Typer av verktygsnycklar och användningsregler

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält