Hoppa till innehåll
Artikel om Verktygshylsor - Forsage Sweden

Artikel om Verktygshylsor

Hylsor: Typer och Profiler

När vi bestämmer oss för att själva serva vår bil stöter vi ibland på att hylsan vi har inte är lämpligt för ändamålet. Verktyget kan vara gammalt, trasigt, sakna något eller helt enkelt inte finnas. Vi går till butiken (eller beställer på nätet) och köper en satshylsor eller löshylsor. Men alla har åtminstone en gång märkt att verktygshylsor är olika – långa eller korta, stora eller små, silverfärgade, bronsfärgade eller svarta, och till och med själva hylsans profil kan variera. Men vad är all denna mångfald till för? Vad är bäst och för vilka syften ska man välja? I denna artikel försöker jag förklara vad hylsor är och vad de är avsedda för.

Storleken på Fästet

Den första parametern är storleken på fästet. Fästet är det fyrkantiga hålet på baksidan av hylsan. Storleken på kvadraten mäts i tum (inch), vilket kan vara ovant för oss. En tum indikeras med ett dubbelt streck (") och är lika med 25,4 mm.

De fem mest populära fästestorlekarna är:

  • 1" = 25,4 mm
  • 3/4" = 19,05 mm
  • 1/2" = 12,7 mm
  • 3/8" = 9,53 mm
  • 1/4" = 6,35 mm

Ju större fästet är, desto kraftfullare är hylsan. Väggtjockleken ökar med fästets storlek, vilket gör att den kan hantera högre belastningar. Till exempel kan en 27 mm hylsa ha fästen på 1/2", 3/4" eller 1". Naturligtvis ökar väggtjockleken och kraften när man väljer en hylsa med större fäste.

Storleksintervallet för hylsan är också knutet till storleken på fästet:

  • 1/4" hylsor brukar vara från 4 mm till 14 mm.
  • 3/8" - från 6 mm till 24 mm.
  • 1/2" - från 8 mm till 41 mm.
  • 3/4" - från 16 mm till 76 mm.
  • 1" hylsor - från 17 mm upp till 120 mm.

Användningsområden

Den andra parametern är tillämpligheten.

Krafthylsor (Impacthylsor) Dessa hylsor används för maskindragning och när muttern sitter ovanligt hårt. De är slagtåliga och designade för att fungera med pneumatiska och elektriska verktyg. Tillverkade av högkvalitativt stål med tillsatt molybden (Mo) för seghet, är de konstruerade för att tåla stötbelastningar. Resultatet av användningen av molybden är hylsans elasticitet och motståndskraft. De är oftast oxiderade och svarta.

Exempel på Krafthylsor

Slaghylsor har i regel en sexkantig profil, även om tolvkantiga slaghylsor ibland används som specialverktyg.

Tolvkantig djup krafthylsa 36mm

Standardhylsor Dessa hylsor är lämpliga för manuellt arbete med hylsverktyg. De skyddas från korrosion genom galvanisering eller förkromning.

Standardhylsor Crv

Hylsprofilen

Den tredje parametern är hylsprofilen. Hylsor är det mest populära verktyget tack vare deras mångsidighet. Man kan använda dem med en förlängning, en knut, en spärr eller U-nyckel, ett pneumatiskt verktyg eller en momentnyckel.

Det finns olika hylsprofiler, bland annat sexkanta och tolvkanta, SuperLock, Spline, Torx (E-hylsor), Multi Drive, och fler.

Exempel på torx hylsa med E-profil

Tolvkanta hylsor anses vara bekvämare att använda jämfört med sexkanta, eftersom de ger större frihet vid användning på fästet. De har dock en mindre kontaktyta och påverkan på fästelementet, vilket kan vara en nackdel vid högre belastningar. Därför kan en tolvkantig profil skada fästelementets kanter och begränsar de maximalt tillåtna belastningar som kan appliceras, jämfört med sexkanta hylsor. Det 1/2" fyrkantiga verktygssystemet anses vara det mest mångsidiga och täcker ett storleksintervall från 8 mm till 36 mm, och används för installation, demontering och reparation av bilar med förlängare eller spärrhandtag.

21 mm Hylsa 3/4" kort 12-kant CrV - Forsage Sweden

Med denna kunskap kan du nu välja rätt hylsa för ditt arbete, beroende på vilken typ av arbete du ska utföra och vilken typ av verktyg du använder.

Här kan du välja din socket redo för omgående leverans.

Lycka till med ditt nästa projekt!

Föregående artikel Förstå nittänger: Verktyget som binder samman allt
Nästa artikel Sandblästringsskador

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält